Forskare: ALS-patienter mår bättre vid livets slut

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning visar att många ALS-patienters mentala hälsa förbättras mot slutet av livet. I veckan hölls en konferens om ALS i Luleå där läkaren Ulf Kläppe var en av talarna.

Omkring 700 personer i Sverige lever just nu med den dödliga sjukdomen ALS. Det är en neurologisk sjukdom där nervcellerna som styr muskler dör vilket innebär att musklerna så småningom förtvinar.

Kriser

En genomsnittlig överlevnadstid är 3-5 år efter de första symptomen, även om variationerna är stora.

Ulf Kläppe, ST-läkare i neurologi och doktorand vid Karolinska institutet, tittar på hur ALS-patienter och deras anhöriga påverkas psykiskt av sjukdomen.

– Från början drabbas de flesta av någon form av krisreaktion, säger han.

Risk för självmord

Det finns en ökad risk för självmord, både hos den drabbade och personer i dess närhet. Men ju närmare döden den sjuke kommer förbättras det psykiska måendet för många.

– Man brukar kalla ALS de anhörigas sjukdom. De som drabbas verkar ha lättare än deras anhöriga att leva i nuet när det gäller sjukdomen, säger Ulf Kläppe.

Faktaruta: ALS

  •  Amyotrofisk lateralskleros (ALS) är en gemensam beteckning för en grupp motorneuronsjukdomar som kännetecknas av att de nervceller som styr skelettmusklerna dör. Ryggmärgens yttre del ersätts av bindväv, och de muskler som inte längre får impulser från nervsystemet förtvinar.
  • Omkring 300 personer insjuknar årligen och just nu lever 700 personer i Sverige med sjukdomen.
  • En genomsnittlig överlevnadstid är 3-5 år efter de första symptomen.
  •  Det är vanligtvis personer mellan 45-70 år som drabbas.

       Källa Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.