Älvsbyns hälsocentral har fått in flera rapporter kring att smittade rör sig fritt ute i samhället. Mannen på bilden har inget samband med texten. Foto: Filip Hannu/SVT

Älvsbyns hälsocentral larmar: Covidsmittade rör sig ute i samhället

Uppdaterad
Publicerad

Älvsbyns hälsocentral larmar om att människor med konstaterad covid-19 rör sig ute i samhället. Trots att det bryter mot smittskyddslagen.

– Det är mycket illa om så är fallet, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.

I måndags visade Region Norrbottens veckorapport att smittspridningen i Älvsbyn har ökat. Från 21 fall vecka åtta till 35 fall vecka nio, vilket motsvarar en ökning på över 60 procent.

Brott att medvetet sprida covid-19

Nu rapporterar Älvsbyns hälsocentral att de har fått in flera rapporter från allmänheten om att människor med konstaterad covid-19 rör sig fritt ute i samhället – trots att detta bryter mot smittskyddslagen.

Coronaviruset i Norrbotten

– Det är oroliga medborgare som ringer in och rapporterar och frågar vad de ska göra. Vi är säkra på att det inte handlar om hörsägen och har hänvisat dem bland annat till smittskyddsenheten, säger enhetschefen Gunilla Granström.

Det är alltså ett lagbrott att medvetet sprida covid-19 och man kan till och med göra sig skyldig till misshandel.

– Man får inte exponera andra när man har allmänfarlig sjukdom. Det kallas för skyddsplikt, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.

”Mycket illa om så är fallet”

Skyddsplikten innebär bland annat att du inte ska träffa andra människor annat än de du bor med. Man ska dock försöka hålla avstånd även till de du bor med, till exempel genom att vistas i ett eget rum. Man får vistas utomhus men måste hålla avstånd till andra människor.

– Det är mycket illa om så är fallet. Särskilt i Älvsbyn där man har ett besvärligt läge med hög smittspridning sedan tidigare, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Nystedt säger också att han har hört liknande berättelser från andra hälsocentraler i länet men att rapporterna än så länge är få.

Dessa riktlinjer måste covidsmittade följa

Vid konstaterad covid-19 måste du hålla dig isolerad i sju dygn från första symptom. De två sista dygnen (alltså dag 6 och 7) ska vara feberfria samt att du ska känna dig frisk.

Om du har tagit covidtest utan att ha symptom, och provsvaret är positivt, så gäller sju dygn från provtagningsdagen.

Du ska alltid hålla dig hemma/isolerad från provtagning till provsvar – oavsett symptom.

Källa: Älvsbyns hälsocentral

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet