Amanda, 22, flyttade till Irak – när maken utvisades

Uppdaterad
Publicerad

Hon är från Juoksengi och han är från en liten by i Irak. De blev blixtförälskade och gifte sig – men världen vändes snabbt upp och ner när maken utvisades till Irak.

Det var i oktober 2015 som livet skulle förändras helt för Amanda Tenevall, 22, från Juoksengi i Norrbotten. Hon hade sina hästar i ett stall bredvid det nyöppnade asylboendet och en dag kom en kvinna förbi och frågade om hon fick rida.

De bestämde sig för att träffas dagen efter – men då hade ryktet spridit sig och flera ridsugna från boendet dök upp. En av dem var Haider.

– I en halvårstid såg vi varandra promenera på byn och sitta på bussen. Vi båda gick och tänkte samma sak, men ingen vågade ta första steget, säger Amanda Tenevall.

Efter det gick allt fort och de blev snabbt ett par. När asylboendet stängde i slutet av 2016 flyttade Haider in med Amanda och i maj 2017 gifte de sig.

Paret flyttade till Irak

Men i december 2017 vändes allt upp och ner. Haider fick sitt tredje avslag på uppehållstillstånd med motiveringen att han inte har asylskäl och att han är säker i sitt hemland. 

Haider fick därmed lämna Sverige för Irak – ett land han uppger att han flydde från eftersom hans pappa har ett förflutet som politiskt aktiv med ”fel åsikter”.

Fara för hennes liv

Och Amanda beslutade snabbt att följa med honom trots att det kan innebära fara för hennes liv.

– Han är min man och jag vill vara tillsammans med honom. Visst det är en risk för mig att fara hit, men i slutet av dagen har jag alltid honom.

Nu försöker paret fixa ett visum till Haider. Men det är en process som kan bli lång.

– Vi hoppas komma tillbaka till Sverige så fort som möjligt, helst att det inte dröjer två år, säger Amanda Tenevall.

”Hoppas de kommer hem snabbt”

Och hemma i Juoksengi, sitter Mirja-Riitta Tenevall och längtar till den dagen dottern kommer hem genom dörren igen. 

– Det känns helt galet att de måste åka dit. Vi var så klart emot det, men jag förstår henne samtidigt. Men det känns inte bra. Jag hoppas bara att de kommer hem så fort som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.