Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid nio tillfällen har ambulanshelikoptern i Norrbotten tvingats tacka nej till larm. Hör verksamhetschefen Per Marcusson om den allvarliga situationen. Foto: Filip Hannu/SVT

Ambulanshelikoptern i Norrbotten fortsatt på marken – missat nio larm

Publicerad

I en vecka har region Norrbottens nya ambulanshelikopter varit stående efter larm om att ett filter inte klarar av kallt väder. Vid nio tillfällen har ambulanshelikoptern tvingats tacka nej till larm och verksamhetschefen beskriver situationen som frustrerande.

– Det här är en allvarlig situation, säger Per Marcusson, verksamhetschef vid ambulanshelikoptern i Norrbotten.

Airbus, som tillverkar ambulanshelikoptrarna, meddelande i tisdags att ett par incidenter med helikoptertypen rapporterats och alla liknande modeller har sedan dess varit stående.

Problemet sitter i ett filter på helikoptern, som inte fungerar korrekt vid snöfall eller när temperaturen är under fem grader. Samma typ av helikopter används även i Västerbotten och Dalarna men SLA, Svensk luftambulans, har kommit över en reservdel och helikoptern i Dalarna är åter i drift.

”Varje dag en risk för patientskador”

För övriga län väntas besked inom kort.

– Förväntar oss besked från tillverkaren i dag eller i morgon, säger Henrik Johansson vid Svensk luftambulans.

I Norrbotten har man hittills tvingats säga nej till nio uppdrag, och risken finns att det kommer bli farligt för patienter.

– Varje dag som går är det risk att det kan uppstå patientskador, säger Per Marcusson vid Region Norrbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.