Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ambulanssjuksköterskan Jonah Senften om varför hälften av personalen i Gällivare har sagt upp sig. Foto: Hans Sternlund/SVT

Ambulanssjuksköterskan Jonah i Gällivare har sagt upp sig: ”Ger oss inget val”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett stort missnöje mot skärpta EU-regler om dygnsvila – och i protest har hälften av ambulanspersonalen i Gällivare sagt upp sig.

Från och med första oktober kommer det endast finnas en ambulans i drift på kvällar samt nätter i Gällivare.

– Det är egentligen ingen som vill säga upp sig, men vi sitter med ett schema som inte ger oss något val, säger sjuksköterskan Jonah Senften.

Dubblering av arbetspass

EU:s nya arbetsdirektiv innebär att ambulanspersonalen inte längre kan arbeta dygnspass. Arbetspassen blir fler och det blir mindre långledighet.

Veckoarbetstiden har även blivit längre eftersom man för några veckor sedan införde schemalagda matraster.

”Sämre tid för vila”

Personalen har gett förslag på olika lösningar – men de upplever att ingen ansvarig lyssnar.

– Jag tror att det kommer bli en betydligt sämre tid för vila och återhämtning. När vi har våra dygnspass, som vi har jobbat med i väldigt många år, har vi alltid 24 timmar ledigt mellan passen och nu kommer vi ha 11-12 timmar.

Hör sjuksköterskan Jonah Senften berätta om varför de säger upp sig – och vad konsekvenserna blir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.