Andréa Sunna upplevde vulkanutbrottet i Tonga. – Det var verkligen hemskt, säger hon. Foto: Privat/SVT arkiv

Andréa från Norrbotten mitt i vulkaninfernot på Tonga: ”Aldrig varit så rädd”

Uppdaterad
Publicerad

När undervattensvulkanen Hunga fick sitt stora utbrott så skakade marken rejält under fötterna på Andréa Sunna, uppvuxen i Arvidsjaur, men bosatt i Tonga sedan flera år.

– Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv, säger hon på en mycket knastrig telefonledning.

Kommunikationen är fortsatt begränsad till önationen Tonga efter lördagens vulkanutbrott med efterföljande tsunami. Utbrottet var så kraftigt att chockvågor från vulkanen nådde halvvägs runt jordklotet och atmosfären skakade över 700 mil bort.

– Så här i Tonga skakade marken väldigt kraftigt. Himlen blev helt svart som på natten och det regnade sten. Det var också ett konstant muller och väldigt höga ljud och och det blev tryck och lock i öronen. Det var verkligen hemskt, berättar Andréa Sunna.

Rädd vid höga ljud

Sedan flera år tillbaka bor Andréa Sunna i Tonga där hon lever med sin sambo och arbetar som som vegankock.

– Jag trivs bra här men efter vulkanutbrottet har det varit psykiskt jobbigt. Jag reagerar på alla höga ljud och tänker ”bara det inte händer igen”!

Telefonledningen till Andréa Sunna är så pass dålig att vi inte kan prata vidare och vi har i nuläget inte lyckats få kontakt på annat sätt.

Enligt FN:s beräkningar har omkring 84 000 människor, det vill säga över 80 procent av Tongas befolkning, påverkats av vulkanutbrottet och tsunamin.

Vulkanutbrottet

Den 15 januari fick undervattensvulkanen Hunga ett stort utbrott. Hunga ligger i närheten av önationen Tonga och vulkanen utlöste tsunamier som nådde hela vägen till Nya Zeeland och orsakade översvämningar i Kalifornien i USA.

Chockvågor från vulkanen nådde halvvägs runt jordklotet och atmosfären skakade över 700 mil bort.

Förödelsen på Tongas öar är massiv efter utbrottet och hjälp från andra länder har haft svårt att nå fram till följd av askan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.