Nya uppgifter från anhöriga visar att den person som nyligen avled i covid-19 på ett äldreboende i Överkalix kommun var fullvaccinerad. Foto: Christine Olsson/TT

Anhöriga tillbakavisar regionens uppgifter: Den avlidne var fullvaccinerad

Uppdaterad
Publicerad

Den person som nyligen avled i covid-19 på ett äldreboende i Överkalix kommun var fullvaccinerad, enligt fyra anhöriga till den avlidne. Detta betyder att smittskyddsläkarens uppgifter om att personen var ovaccinerad är felaktiga, enligt dem.

De anhöriga vill inte bli citerade men SVT har varit i kontakt med dem och samtliga bekräftar att personen fått två doser vaccin mot covid-19 och därmed var fullvaccinerad.

De första uppgifterna

Det var under förra veckan som SVT Norrbotten rapporterade om ett stort utbrott på ett äldreboende i Överkalix kommun. Socialchefen uppgav då att runt 15-20 personer var smittade av covid-19, både personal och brukare.

– Enligt uppgifter handlar det om en ovaccinerad äldre person som har avlidit, sa då smittskyddsläkare Anders Nystedt, till SVT.

”Givetvis har de rätt”

Med de uppgifter som nu framkommit från anhöriga säger Anders Nystedt:

– Det fall som jag har uttalat mig om hade, enligt uppgift från vårdgivaren, valt att inte vaccinera sig. Men i fallet där anhöriga hört av sig till dig, så givetvis har de rätt – absolut!

Han fortsätter:

 – Men, som sagts, det har nu framkommit att det är fler som avlidit. Överkalix kommun är de som har detaljerna. Jag kan bara grunda mina uttalanden på de rapporter jag får därifrån, säger Anders Nystedt.

Vi har sökt socialchefen i Överkalix för en kommentar men inte lyckats nå henne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.