Foto: TT

Efter utbrott på äldreboende i Överkalix – en person har avlidit i covid-19

Uppdaterad
Publicerad

En person har avlidit i covid-19 efter det stora utbrottet på ett äldreboende i Överkalix kommun.

Förra veckan rapporterade SVT Norrbotten om ett stort utbrott på ett äldreboende i Överkalix kommun. Socialchefen uppgav då att runt 15-20 personer var smittade av covid-19, både personal och brukare.

Det uppgavs också att de covid-sjuka personerna mådde relativt bra, men under helgen avled en person i covid-19, enligt smittskyddsläkaren Anders Nystedt. Under onsdagen berättade Nystedt att det handlade om en ovaccinerad person, enligt uppgifter till honom.

Coronaviruset i Norrbotten

Men dessa uppgifter tillbakavisar nu fyra av den avlidnes anhöriga som säger att personen var fullvaccinerad.

– Det är ledsamt men inte oväntat det som har hänt. Men vi kommer se fler dödsfall, inte bara bland de ovaccinerade utan även bland de vaccinerade även om risken är mycket mindre, säger Anders Nystedt till SVT.

271 personer har dött hittills

Fram till i helgen hade 270 personer med bekräftad covid-19 avlidit sedan coronautbrottets början. Men nu har alltså 271 personer dött.

Du är alltså inte förvånad över det som har hänt, trots att det uppgavs att många mådde bra förra veckan?

– Nej, det är tråkigt men det blev ett stort utbrott och det är en lömsk sjukdom med subtila symptom. Det är viktigt att man fortsätter vara superförsiktig och följa restriktionerna, detsamma gäller anhöriga, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Socialchefen Jenny Lindbäck i Överkalix säger till SVT Norrbotten att hon inte vill kommentera antalet dödsfall men att boendet fortfarande har problem med covid-19. Hon vill inte heller bekräfta uppgifterna om personen var ovaccinerad eller ej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet