Anmälningar om hets mot folkgrupp prövas inte av JK

Publicerad

Nordiska motståndsrörelsens direktsändningar från 1 maj i Boden och Ludvika som anmälts för hets mot folkgrupp faller inte under Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) och kommer därför inte att prövas. Det meddelar Justitiekanslern (JK) i ett beslut.

Efter Nordiska motståndsrörelsens demonstrationer i Boden och Ludvika den 1 maj har flera polisanmälningar gjorts. Bland annat gällande några av de tal som hölls i samband med demonstrationerna och som direktsändes på youtube samt via länkning från organisationens egen hemsida. 

Hets mot folkgrupp

Enligt anmälan ska flera uttalanden om ”homosexuella och icke-nordiska grupper” skett och ett tal ska även ha avslutats med ett nazistiskt uttryck. Anmälan till JK gällde hets mot folkgrupp.

Men JK kommer inte att pröva fallet. Enligt JK, som är ensam åklagare när det gäller tryck- och yttrandefrihetsbrott krävs det att yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) är tillämplig. I annat fall är det en fråga för polis och åklagare att pröva om brott begåtts. 

Även om Nordiska motståndsrörelsen har ett utgivningsbevis för sin egen webbplats har inspelningarna gjorts tillgängliga för allmänheten genom länkning till youtube som saknar utgivningsbevis och omfattas därför inte av YGL.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NMR Norrbotten

Mer i ämnet