Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Årets korvkiosk – följ med till Monika Carlssons gatukök Empes i Kiruna. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Anrika korvmojen i Kiruna är bäst i Sverige – äts snart upp av gruvan

Publicerad

Monika Carlsson har landets bästa korvkiosk. Klassiska Empes i Kiruna har snart 80 år på nacken, men snart går en epok i graven. Gatuköket måste flytta på grund av gruvbrytningen.

Varje år delar Korvakademin ut ett antal priser till personer och företag som bidrar till att korvkulturen bevaras och utvecklas.

I nästan 80 år har Empes varit en konstant i centrala Kiruna och nu tilldelas gatuköket priset för ”Årets korvkiosk 2024”.

Stadsomvandlingen i Kiruna

– Det känns jätteroligt för mig och personalen. Vi blev överraskade, säger ägaren Monika Carlsson som drivit Empes de senaste 30 åren.

Rivs – men återuppstår i Nya Kiruna

Trots kultstatusen kommer den anrika korvmojen inte undan stadsomvandlingen i Kiruna. Inom ett år ska hela rasket rivas för att återuppstå i nya centrum.

– Kunderna har varit väldigt oroliga och sagt att ”du ska väl ha samma stil som du har nu”, säger Monika Carlsson.

I klippet: Monika berättar varför hennes korvkiosk är bäst i landet – och lämnar oss med en cliffhanger om hur den nya lokalen ska se ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet