Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En äldre kvinnlig brukare inom hemtjänsten i Luleå våldtogs av en anställd man – trots flera år av varningssignaler. I klippet berättar reporter Viktor Lundmark mer om fallet. Foto: Linnéa Lindmark/SVT

Anställd i Luleås hemtjänst våldtog äldre kvinna – trots år av varningssignaler

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25-årsåldern som var anställd inom hemtjänsten i Luleå våldtog en brukare i 80-årsåldern och dömdes till ett långt fängelsestraff. Nu kan SVT avslöja att det under flera år innan våldtäkten kommit varningar från brukare, kollegor och anhöriga om mannens gränslösa beteende.

Mannen började sin anställning inom hemtjänstavdelningen i Luleå för över fem år sedan. I polisförhör berättar kollegor att han är glad och framåt – och att han gärna spexar, sjunger och masserar brukarna.

Samtidigt framträder även en helt annan bild. Av sin egen chef beskrivs mannen som ”gränslös” och ”alldeles för fysisk”. Genom åren har brukare, alltså personer som fått vård, uppgett att de haft en kärleksrelation med mannen – i något fall även av sexuell karaktär.

Anhöriga har vittnat om att mannen besöker och ringer deras närstående utanför arbetstid – något som framgår av både polisförhör och mejl som SVT tagit del av.

Klagomål redan från början

Mannens närmsta chef, som klev på sin tjänst några år innan våldtäkten, beskriver i polisförhör hur det kom in klagomål om mannen redan från början och att han behövt ha flera samtal med honom genom åren. Bland annat om att ”ett nej är ett nej”.

Det har gått så långt att mannen förbjudits från att besöka flera brukare.

Mannen har även varit närgången mot kollegor.

Chefen vill inte ställa upp på en intervju inför kamera utan hänvisar till tillförordnad områdeschef Rebecca Sterbäck, som haft sin tjänst sedan april.

Hon kan inte svara på SVT:s frågor i ett första möte. Efter några timmar återupptas intervjun.

– När vi nu har alla dessa uppgifter är jag säker på att det finns något vi hade kunnat göra annorlunda för att det här inte skulle kunna ske, säger hon.

Går hem till andra än han ska besöka

Våldtäkten skedde i februari då mannen tog sig in i den äldre kvinnans bostad med sin jobbtagg – trots att han inte hade något uppdrag hos henne.

I polisförhör med enhetschefen framkommer det efter kontroll av nyckelloggar att mannen använder nyckeln för att gå hem till andra än de han ska besöka. Det handlar om ”några gånger i veckan”.

I maj dömdes mannen av Luleå tingsrätt till sex och ett halvt års fängelse och utvisning för grov våldtäkt. Mannen hävdade att det handlade om samtycke. I hovrätten ändrades domen senare till fem och ett halvt års fängelse och utvisning.

Händelsen anmäldes enligt Lex Sarah till inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Hemtjänsten har nu ändrat rutinerna när det gäller behörigt med nyckeltaggar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör tillförordnad områdeschef på socialförvaltningen i Luleå Rebecca Sterbäck om våldtäkten inom hemtjänsten hade gått att stoppa. Foto: Simon Vikström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.