Två skolor på samma område – två anlagda bränder Foto: SVT

”Antalet anlagda bränder ska minskas”

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun utreder just nu olika förslag för att minska de anlagda bränderna i verksamhetslokalerna. Ett förslag är att utöka kameraövervakningen.

Två anlagda bränder på skolor på Björkskatan under ett drygt år har fått kommunen att inleda ett arbete som inriktar sig på en större säkerhet vid verksamhetslokaler i Luleå.

Kameraövervakning?

Stadsbyggnadschefen Jesper Klefsjö är en av de som utreder frågan.

Skadegörelse på Porsön och Björkskatan

– Vi har börjat titta på hur vi kan minska antalet anlagda bränder. Det handlar om att fasader inte ska vara skymda av buskar, det kan vara kameraövervakningar och andra åtgärder. Vi vänder på alla stenar för att motverka den här typen av händelser, säger han.

Kan det hända något redan till hösten?

– Det kan jag inte svara på i dagsläget, men vi jobbar hårt med frågan.

”Sorgligt”

Skolchefen Maarit Enbuske tycker att det är viktigt att vända utvecklingen.

– Det gäller att jobba förebyggande. Det är sorgligt att det har inträffat en misstänkt anlagd brand på Björkskataskolan Det känns som att man inte kan förstå att någon kan göra sådana saker. Det är jättetrist, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skadegörelse på Porsön och Björkskatan

Mer i ämnet