Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark besökte på fredagen Arbetsförmedlingen i Luleå. Hon kommenterade personalens arbetssituation. Foto: SVT

Eva Nordmark i Luleå – kommenterar nedläggning av kontor

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen har genomgått en omfattande förändring på relativt kort tid – i Norrbotten har personalen i stort sett halverats på ett år och antalet kontor har minskat. På fredagen besökte arbetsmarknadsminister Eva Nordmark arbetsförmedlingen i Luleå.

– Myndigheten har ju väldigt hög press på sig med tanke på både varsel och neddrag som varit på personalsidan, men också att kontor stänger i landet. För mig som ansvarigt statsråd är det viktigt att få en bra bild. Jag har varit runt i hela landet och att jag ser vad det är som vi behöver säkerställa nu för att det ska finnas en lokal närvaro i hela landet, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark med rötterna i Luleå.

Kraftiga besparingar

I slutet av januari kom varslet på 4500 anställda sedan rejäla besparingar på myndighetens anslag röstats igenom i riksdagen när M/KD-budgeten antogs. Ovanpå det har regeringen tillsammans med C och L enats om att göra om Arbetsförmedlingen från grunden. För Norrbotten har det inneburit att personalstyrkan i princip halverats på ett år. Kontoret i Piteå har stängt, Boden och Övertoneå står på tur.

Långa avstånd i Norrbotten

– Norrbotten och ett par län till har ju utmaningen med långa avstånd. Så det är klart att när vi avviker från orter som exempelvis Arjeplog så är det ju en bra bit för våra arbetssökande att resa om de behöver träffa oss. Även om vi kommer att resa dit, men i väldigt liten omfattning så är avstånden lite unikt för oss glesbygslän, säger Daniel Nilsson, chef vid Arbetsförmedlingen i Luleå.

Utspelet

Under gårdagen kom Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt med utspelet om att väcka en missförtroendeförklaring mot arbetsmarknadsministern med bland annat krav på att privatiseringen av Arbetsförmedlingen stoppas. Men det är ingenting som hon tänker fokusera på.

– Min reaktion är ju att jag fortsätter med full kraft att försöka säkerställa en arbetsmarknadspolitik som är tillgänglig för hela landet. att se till att skapa förutsättningar för myndigheten att kunna utföra sitt viktiga arbete och att även kunna utveckla arbetsmarknadspolitken, säger Eva Nordmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer