Arbetsförmedlingen – ytterligare sex kontor läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Nio av fjorton arbetsförmedlingskontor i länets kommuner kommer att stängas under 2020 års första tre månader. Dessutom har personalflykten gjort att 30 personer måste nyanställas i Luleå.

Rent formellt så ska kontoren i Piteå, Boden och Övertorneå läggas ned. Men ytterligare sex kontor kommer att stängas under januari och februari 2020, bland annat på grund av personalbrist. Bara kontoren i Luleå, Kalix, Haparanda, Gällivare och Kiruna blir kvar.

Stor personalflykt

Daniel Nilsson, enhetschef vid arbetsförmedlingen i Norrbotten, menar att utvecklingen inte alls är bra, varken för företagen eller för de arbetslösa.

– Hälften av våra 200 arbetsförmedlare har sagts upp eller slutat själva och vi har inte personal för att ha våra mindre kontor öppna. I vissa begränsade fall kommer vi att resa dit från de orter där vi är bemannade, men det handlar främst om att de arbetslösa måste komma till de fem AF-orterna som är kvar, säger han.

Enligt Daniel Nilsson så kommer konsekvenserna att bli kännbara, både för de arbetslösa och Norrbottens kommuner.

– Långtidsarbetslösheten har ökat och detsamma gäller för försörjningsstödet i många kommuner i länet.

Måste nyanställa

Personalflykten är nu så stor att arbetsförmedlingen måste nyanställa mitt i krisen.

– Vi håller på att rekrytera upp till 30 anställda till kontoret i Luleå och det behövs för att vi ska klara av verksamheten, säger Daniel Nilsson.

Enligt Dagens nyheter förhandlar de styrande partierna i regeringen om ett nytt regleringsbrev för arbetsförmedlingen som kan stoppa stängningen av kontor och till och med öppna kontor som redan stängts.

– Det är i elfte timmen. Vi har redan genomfört väldigt mycket av den neddragning som beslutats, men det blir mer spännande än vanligt att läsa årets regleringsbrev, säger Daniel Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.