Luleå pride pågår som bäst i stadsparken i Luleå.

Årets Pride är igång

Uppdaterad
Publicerad

Nu stundar den helg på året då Luleå är som mest fyllt av evenemang och aktiviteter. Ett av de evenemang som äger rum är Luleå.

Ballonger, flaggor och vimplar i regnbågens färger fyller stadsparken på fredagen vid lunchtid. Luleå Pride ska strax dra igång med program på scenen Det är sjätte året för festivalen som har vuxit år från år. 

– Vi småstartade 2012 och då var det nytt för oss. Vi visste inte om det skulle komma 10 eller 100 personer. Men redan det året gick flera hundra personer med i paraden, säger Helena Carlsson, ordförande för RFSL Luleå.

Amanda Taavo och Rasmus Gabrielsson är två av de pridedeltagare som börjat samlas i parken.

– Det jag ser fram emot mest är att få träffa likasinnade. Just nu är det pride och alla får lov att finnas och det är så jävla fint, säger Amanda Taavo.

”Vi vill visa att vi finns”

– Det är inte festligheterna vi är här för utan för att visa att vi finns. Sen jag kom ut har pridefestivalerna blivit en ganska viktig del. Jag kommer att gå med en flagga där det står ”Landsbygdsqueer”, för att jag bor på landsbygden och är gay, säger Rasmus Gabrielsson..

I år liksom tidigare år står föreläsningar och workshops på programmet.

– Föreläsningarna på fredagen riktar sig mer mot yrkesverksamma och på lördagen riktar de sig till privatpersoner, säger Helena Carlsson.

Dessutom bjuds förstås på fester, show och musik.

– På Luleå Pride är det väldigt mycket fest och roliga aktiviteter, men det finns ju också ett allvar i det här. Att höja kuskapen i befolkningen för att i vår vardag kunna inkludera fler människor, säger Helena Carlsson. 

I parken ges tillfälle för den som vill att få sina naglar målade i regnbågens färger. Här hittar vi Zenayt Sandberg som får sina målade i lila och orange.

– Jag tycker det är bra med pridefestival för det visar att alla är bra för den dom är, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.