Foto: TT

Rök- och snusförbud rivs upp: ”Inga möjligheter till sanktioner”

Uppdaterad
Publicerad

Arjeplogs kommun backar och river upp tobaksförbudet för anställda och politiker efter mer än fyra år. Nu är det fritt fram att röka eller snusa på arbetstid och politisk tid.

Arjeplogs kommun har haft ett förbud mot att röka på arbetstid för de anställda sedan drygt åtta år tillbaka. Men frågan blev riktigt infekterad under 2014 då förbudet även började gälla snus och förtroendevalda.

Hoppade av

Centerns dåvarande gruppledare Ulf Ottosson hoppade av i protest.

– Jag har snusat i 40 år och jag tänker fortsätta med det och då är det bara att kliva av eftersom jag inte anses vara ett föredöme längre, sade han till Nordnytt.

Men efter mer än fyra förbudsår väljer nu kommunen att släppa nikotinet fritt för anställda och politiker.

I det nya personalpolitiska programmet står det att kommunen gärna hjälper till med nikotinavvänjning och att friskvårdstimmen kan användas till det.

”Gammal storrökare”

– Nog vet jag att det finns de som syndat och rökt trots förbudet och vi har inga möjligheter till sanktioner. Vi går därför från en totalitär skrivning till att uppmana anställda och förtroendevalda att inte använda nikotin och erbjuda vår hjälp så att de klarar det, säger kommunalrådet Britta Flinkfeldt (S).

Hon ser ingen prestige i att tobaksförbudet tas bort, men hoppas att den diskussion som det skapat kan leva vidare.

– Vi har framförallt fått igång en debatt om tobakens vara eller inte vara. Jag tycker att vi vann i uppmärksamhet och det har ibland ett större värde än ett förbud, säger Britta Flinkfeldt som själv är en gammal storrökare.

– Men i dag kan jag inte tänka mig att röka för att jag mår så mycket bättre utan nikotin.

Glad över beslutet

Och den snusande politikern Ulf Ottosson (C) är tillbaka som ersättare i fullmäktige efter att ha varit borta i fyra år.

– Jag är glad över det här beslutet. Nu är det en personligt fråga om man vill röka eller snusa och så tycker jag att det ska vara också,  säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.