Britta Flinkfeldt, kommunalråd i Arjeplog (S), förklarar vad det innebär för alla kommuner om politikerna ändrar i socialtjänstlagen. Foto: SVT

Arjeplog kan inte garantera sommargästerna hemtjänst

Uppdaterad
Publicerad

Arjeplog kommun kan inte garantera att fritidshusägare får hemtjänst i sommar – samtidigt kan en tillfällig ändring av socialtjänstlagen vara på gång.

I normalfall har personer som är skrivna i en annan kommun rätt till omsorg, som till exempel hemtjänst, även i sitt fritidshus.

Med anledning av covid-19 menar Arjeplog kommun att de inte kan garantera att de som besöker sitt fritidshus i kommunen i sommar kan få hemtjänst.

– Det kan fungera om vi i det läget har personal, men vi måste i första hand se till att vi klarar de åtagande vi har sedan innan, säger Britta Flinkfeldt (S), kommunalråd.

Riksdagsmajoritet för lagändring

Vanligtvis är det ett par stycken sommargäster som behöver hemtjänst och det brukar, enligt Britta Flinkfeldt, inte vara några större problem.

Arjeplog har i nuläget inte haft någon smittspridning av coronaviruset inom äldrevården, men om läget ändras i sommar och även personal blir sjuk blir det problematiskt.

Riksdagsmajoritet för lagändring

Arjeplog är en av ett 50-tal kommuner som jobbat för att få till en tillfällig ändring av socialtjänstlagen så att de inte måste erbjuda omsorg till sommargäster.

Nu finns även en riksdagsmajoritet för att göra en tillfällig lagändring. I videon ovan berättar Flinkfeldt vad det skulle betyda för Arjeplog kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.