Kerstin Rosell (S), socialnämndens ordförande i Falkenberg, är lättad efter öppningen för en tillfällig ändring i socialtjänstlagen. Foto: Hasse Holmberg-TT/Falkenbergs kommun

Riksdagsmajoritet öppnar för slopad hemtjänst för sommargäster

Uppdaterad
Publicerad
En majoritet i riksdagen vill nu genomföra en tillfällig ändring i socialtjänstlagen, rapporterar Ekot. Ändringen skulle innebära att kommuner inte längre är skyldiga att erbjuda tillfällig hemtjänst åt sommargäster.
– Det var detta vi vädjade om, säger Kerstin Rosell (S), socialnämndens ordförande i Falkenberg.

Riksdagsmajoriteten är ett lugnande besked för Falkenbergs kommun inför den stundande sommaren. Centerpartiet ställer sig alltså nu bakom Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, som redan tidigare har krävt en lagändring, rapporterar Ekot.

– Det är jättebra för Falkenbergs del, det var just detta vi vädjade om. Då behöver vi inte begå lagbrott genom att neka personer hemtjänst, säger Kerstin Rosell (S), socialnämndens ordförande.

”Hade blivit ansträngt”

Socialförvaltningen i Falkenberg hade svårt att tillgodose vårdbehovet redan i påskas. Under en normal sommar handlar det om 40-50 personer med fritidsboende som vill nyttja hemtjänst i Falkenberg. Kerstin Rosell gissar att det förmodligen inte skulle ha kommit in lika många förfrågningar i år – men att det ändå skulle inneburit en tuff situation.

– Flera skulle nog ha följt reserestriktionerna och stannat hemma. Men även om hälften så många hade ansökt om hemtjänst hade det blivit ansträngt.

Tror du att kommunens vädjan till Folkhälsomyndigheten har påverkat utfallet?

– Det kan ha påskyndats, ja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet