”Jag tycker att alla i Gällivare med infektionssymptom ska pallra sig iväg och provta sig nu”, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren i Norrbotten: ”Minimera personkontakterna”

Uppdaterad
Publicerad

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt uppmanar alla Gällivarebor med infektionssympton att genomföra provtagningar på hälsocentralerna.

– Men det viktigaste är att minimera personkontakterna, säger han.

Fler provtagningar, smittspårning och fortsatt social distansering och hygienkontroll är vad som gäller för Gällivare och för andra Norrbottenskommunerna även fortsättningsvis.

”En riktig näsbränna”

– Den stora smittspridningen i Gällivare är en riktigt näsbränna för kommunen och för hela Norrbotten. Om vi slappnar av när det gäller de allmänna hållna förhållningsreglerna hamnar vi i det här.

Coronaviruset i Norrbotten

Nystedt vill att fler ska testa sig för coronaviruset.

– Jag tycker att alla i Gällivare med infektionssymptom ska pallra sig iväg och provta sig nu.

Han uppmanar också invånarna att försöka hålla sig inne och undvika folksamlingar.

– Det krävs två personer för att smitta ska kunna uppstå, en som är sjuk och en som är frisk. Jag tycker att personkontakterna ska minimeras så gott det går. Då kommer man att få stopp på den spridning av covid-19 som är just nu, säger Anders Nystedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet