Fyra personer omkom då en buss störtade tio meter från en vägbro ned på ett järnvägsspår söder om staden Kuopio i östra Finland. Foto: Lehtikuva/TT

Åtal väcks för bussolycka i Finland där tre Kalixbor omkom

Uppdaterad
Publicerad

Nu åtalas den busschaufför som var inblandad i en olycka i finska Kuopio 2018 där fyra personer omkom, varav tre Kalixbor.

Det var den 24 augusti som olyckan inträffade i finska Kuopio, när en buss med ett sällskap från Kalix störtade ner 10 meter från en järnvägsbro. Fyra personer omkom i olyckan, varav tre från Kalix. 20 personer skadades också i olyckan.

Nu åtalas busschauffören som misstänkts för tretton fall av grovt vållande av personskada, fyra fall av vållande till annans död och för äventyrande av trafiksäkerheten. Det rapporterar Yle Uutiset.

Enligt Yle anser Åklagaren Heikki Ylisirniö att det är klart att domen borde blir mer än böter. När rättegången kommer igång klarnar det vad åklagaren yrkar på för straff.

Fallet kommer enligt planerna att behandlas i höst. Det finns målsägande bland annat i Sverige och i norra Finland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.