Tre av de som omkom i bussolyckan i Kuopio, Finland, var Kalixbor. Olyckan inträffade i augusti förra året. Foto: Timo Hartikainen, Lehtikuva/AP/TT

Därför inträffade den svåra bussolyckan i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer omkom och nitton personer skadades , när en buss störtade tio meter från en vägbro i Kuopio i Finland den 24 augusti 2018. Tre av de omkomna var från Kalix. Olycksutredningen visar vad som hände.

Olyckan inträffade när bussen tagit av vid en motorvägsavfart och föll från en bro ner på ett järnvägsspår. I utredningen, genomförd av finska Olycksutredningscentralen konstateras att olyckan orsakades av förarens hälsotillstånd och tunga arbetsuppgift i relation till sänkt vakenhetsgrad.

Hann inte bromsa

Chauffören upptäckte inte korsningen som närmade sig och hann inte bromsa i tid. Han hade inte heller någon större vana att köra just den aktuella bussen.

Bussolycka i Finland

Avfarten var dessutom ganska kort och det fanns inga andra vägmärken som skulle ha uppmanat till inbromsning än det vägmärke för tätort som fanns nära korsningen.

Begränsad sikt

Sikten var också begränsad mellan motorväg och avfarten mot korsningen.

”Tillsammans bidrog dessa omständigheter till olyckan. Dödsfallen och de allvarliga skadorna var en följd av fallet ner på tågbanan från en höjd av tio meter. Det fanns inga tekniska fel som påverkade olyckan”.

Säkerhetsrekommendationer

Olycksutredningscentralen i Finland konstaterar att bussbranschen har brister i säkerheten och i sex punkter ger man säkerhetsrekommendationer. Dessa är i korthet:

  • Att kommunikationsministeriet upprättar bestämmelser, med vilka säkerhetsledningssystem tas i drift inom hela bussbranschen.
  • Att de universitetsfakulteter som tillhandahåller läkarutbildning ser till att grunder i körhälsa ingår i grundutbildning, specialiseringsutbildning och fortbildning av läkare.
  • Att kommunikationsministeriet kontrollerar krav och praxis i anslutning till uppföljningen och säkerställandet av busschaufförers hälsotillstånd samt ser till att sannolikheten för och följderna av förlorad funktionsförmåga är kontrollerade på samma sätt som inom övriga trafikformer.
  • Att kommunikationsverket lägger till identifiering av högt blodsocker, i körhälsoanvisningarna, liksom också de åtgärder som följer av detta, i synnerhet vad gäller yrkesförare.
  • Att Trafikledsverket i vägnätet kartlägger ställen där en möjlighet att tunga fordon faller på förlängningar av en motorvägsramp och planerar korrigerande åtgärder för dessa tillsammans med kommunerna och NTM-centralerna.
  • Att Transport- och kommunikationsverket i sitt internationella samarbete aktivt främjar att kollisionsvarnare, nödbromsningssystem, filvakter och anordningar som övervakar förarens vakenhetsgrad, vilka redan etablerats på marknaden, utbreds i bussar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussolycka i Finland

Mer i ämnet