• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Bussen störtade runt tio meter ner från en vägbro utanför Kuopio. Foto: Timo Hartikainen/TT

Tre Kalixbor omkom – nu döms busschauffören till fängelse efter dödsolyckan

Uppdaterad
Publicerad

I augusti 2018 störtade en buss med ett sällskap ner 10 meter från en bro ned på en järnväg söder om staden Kuopio i östra Finland. Nu har chauffören dömts till ett år och tio månaders fängelse vid tingsrätten i finska Norra Savolax.

I olyckan omkom fyra personer, varav tre från Kalix.

Det var 24 augusti 2018 som en karaokeförening från Kalix abonnerat en buss för en resa till Finland. Under färden tappade chauffören kontrollen över bussen strax utanför finska Kuopio och bussen störtade tio meter ner från en bro på en järnväg. I olyckan omkom fyra personer, tre svenska medborgare från Kalix, och 20 skadades.

En månad efter den svåra bussolyckan träffade SVT en av de överlevande. Men karaokemaskinen stod tyst hemma hos Aimo Suomela.

Bussolycka i Finland

– Jag kan inte sjunga utan att börja gråta, berättade han då.

Grovt dödsvållande

Nu är det klart att busschauffören, som bland annat kört bussen i 100 kilometer i timmen, står som skyldig till olyckan.

Chauffören döms bland annat för fyra fall av grovt dödsvållande, grovt äventyrande av trafiksäkerheten samt flera fall av vållande till personskador, rapporterar svenska YLE.

– Alla straffyrkanden godkändes och brottspåföljden motsvarar den vi lade fram, säger specialåklagare Heikki Ylisirniö till sajten.

Kommer överklaga

Enligt svenska YLE ska chauffören ha medgivit dödsvållande men inte att brotten var grova.

– När hastigheten är det som gör brottet grovt, inte det att [chauffören] uppsåtligt bröt mot trafikreglerna är jag inte till alla delar enig med domstolens motiveringar och med att straffet är ovillkorligt, säger försvarsadvokat Lasse Vartiainen.

Bussen störtade runt tio meter ner från en vägbro utanför Kuopio. Foto: Timo Hartikainen/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussolycka i Finland

Mer i ämnet