Under måndagen hölls en tyst minut för de omkomna i bussolyckan i Kuopio i Finland. Foto: SVT

Säkerhetssamordnaren: ”Nu taggar vi upp krishanteringen”

Publicerad

Ett flertal drabbade har nu kommit tillbaka efter dödsolyckan i Kuopio i Finland. Enligt Kalix kommun säkerhetssamordnare är det nu den stora krishanteringen börjar.

– Det är ju nu det stora arbetet börjar, så nu taggar vi upp krishanteringen i kommunen, säger Agneta Lipkin, säkerhetssamordnare vid Kalix kommun.

Det var i fredags som en buss körde ut för en vägbro och ned på en järnväg. 21 personer var på bussen under olyckstillfället, inklusive föraren. Fyra av dem omkom, varav tre Kalixbor.

Bussolycka i Finland

– Det är nio stycken som har kommit hem, resten är kvar i Finland, berättar Agneta Lipkin.

Tre personer fortfarande på intensivvård

– Det vi fått veta i förrgår är att det är stabilt för dem och vi håller ju kontakt hela tiden, säger Agneta Lipkin.

Hon fortsätter:

– I morse har vi haft en massa träffar tillsammans med förvaltningschefer och vi har gått igenom i skolan och socialförvaltningen, så nu är hela den kommunala organisationen på tå. Och sen är det ju Region Norrbotten som kommer in när det gäller de drabbade som kommer hem senare, säger Agneta Lipkin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussolycka i Finland

Mer i ämnet