Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bussen körde genom ett broräcke och ned på ett järnvägsspår – se bilderna från olycksplatsen. Foto: Antti Karhunen/Yle Visa alla (3)
Visa alla (3)

Fyra döda i svår bussolycka i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer omkom då en buss störtade tio meter från en vägbro ned på ett järnvägsspår söder om staden Kuopio i östra Finland.

Olyckan inträffade på riksväg fem sydväst om staden Kuopio på fredagen. Bussen hade startat i Kalix var på väg söderut mot spahotellet Rauhalahti vid sjön Kallivesi. Tre av de döda är svenska medborgare, en har dubbelt medborgarskap.

Ett ögonvittne beskriver för Yle hur bussen, med omkring 20 passagerare ombord, kommit med hög fart på vägrampen, kört in i de bilar som stannat för rött ljus för att sedan krascha genom broräcket och falla tio meter ned på järnvägsspåret.

Polisen: Tekniskt fel

Enligt polisen i Norra Savolax är det troligen ett tekniskt fel på bussen som orsakat olyckan, där fem personbilar blev inblandande. Chauffören ska ha sagt att bromsarna slutade fungera och att han därför förlorade kontrollen.

Här körde bussen med 20 passagerare ner på järnvägsspåret. Foto: Google earth

Finlands statsminister Juha Sipilä har uttryckt sitt deltagande till de dödas närstående. På Twitter önskar han också styrka åt dem som sköter räddningsarbetet. Sorgliga nyheter från Kuopio, konstaterar han.

Tågtrafiken har stoppats och kommer ersättas med bussar. Enligt finska Trafikverket har järnvägens elledningar skadats av den nedfallna bussen, men det är ännu för tidigt att säga något om hur stora skadorna är.

Händelsen inträffade söder om staden Koupio i östra Finland Foto: Google kartor

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bussolycka i Finland

Mer i ämnet