Tre av de som omkom i bussolyckan i Kuopio, FInland, var Kalixbor. Foto: Timo Hartikainen, Lehtikuva/AP/TT

Tre av de som omkom i bussolyckan var Kalixbor

Uppdaterad
Publicerad

Tre av de fyra personer som omkommit i bussolyckan i Kuopio var Kalixbor.

Fyra personer omkom när en buss störtade tio meter från en vägbro i staden Kuopio i Finland under fredagen. Bussen hade åkt från Kalix. Under lördagskvällen har polisen bekräftat de omkomnas bostadsort och tre av de fyra som omkom ska vara Kalixbor, två kvinnor och en man. De anhöriga har underrättats.

– Vi har fått bekräftat att tre av de omkomna och 13 av de 16 skadade bor i Kalix kommun, säger Reine Sundqvist, informationsansvarig Kalix kommun.

Bussolycka i Finland

Av de fyra personer som skadades allvarligt i olyckan har en av dem nu förflyttats från intensiven till en vanlig vårdavdelning. Det meddelade kommunen under en presskonferens vid 13-tiden.

– Det finns fortfarande tre stycken som ligger på intensivvården i Kuopio. Vi får återkomma där med vilket tillstånd de är i, men läget ska vara relativt stabilt, säger Agneta Lipkin, krissamordnare på Kalix Kommun.

Återvänder ikväll

Under söndagen kommer de som blev lindrigt skadade att resa hem igen. Eftersom att de flesta av dem inte vill åka buss hem kommer de att färdas med bland annat tåg och taxibilar.

– Idag kommer nio personer att transporteras från Kuopio och hit till Kalix. Kommunen hjälper till med delar av den transporten så att de kan komma hem idag.

– Vi har beredskap för att hjälpa de drabbade när de återvänder till Kalix.

Kalix är i sorg

Sorgen har lagt sig över kommunen och flaggorna vajar på halvstång efter den tragiska olyckan. Skolor och företag ska ha beredskap för att ta emot de drabbade.

– Det här är en av de absolut största olyckorna i Kalix kommuns historia, vilket känns djupt sorgligt och beklagligt, säger Tommy Nilsson (S) kommunalråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussolycka i Finland

Mer i ämnet