Kalix kommun kallade till presskonferens med anledning av bussolyckan. Från vänster i bild: Maria Vanhapiha Bergström, koordinator för Finska och Meänkieli, Tommy Nilsson, (S), kommunalråd, Agneta Lipkin, säkerhetssamordnare på Kalix kommun, Antti Miettinen, präst, Svenska kyrkan. Foto: Johnny Strömbäck/Kalix kommun

Sångförening från Kalix fanns ombord på bussen

Uppdaterad
Publicerad

Kalix kommun har tillsammans med Kalix församling upprättat ett kriscentrum för de anhöriga. Med på olycksbussen fanns flertalet Kalixbor, bland annat medlemmar från en lokal sångförening.

Fyra personer omkom när en buss störtade tio meter från en vägbro på väg mot ett spa-hotell i Finland. Fyra personer skadades också allvarligt och ytterligare ett tiotal har fått lindrigare skador.

Med anledning av att bussen startade i Kalix på fredagsmorgonen så kallade Kalix kommun till presskonferens under lördagen. Där bekräftades det att det handlar om tre kvinnor och en man som har omkommit.

Bussolycka i Finland

– Det vi vet idag är att den har koppling till Kalix kommun och Norrbotten. 22 personer fanns i bussen, 21 personer och en förare. Fyra döda och fyra allvarligt skadade. De tre döda är tre kvinnor och en man, säger Tommy Nilsson (S), kommunalråd i Kalix.

Han fortsätter:

– Det är oerhört tragiskt och från kommunnens sida går våra tankar till de drabbade och anhöriga.

Sångförening ombord

Bland de fyra människor som omkom i bussolyckan fanns två kvinnor med svenskt medborgarskap, en kvinna med finskt medborgarskap och en man med dubbelt medborgarskap, uppger finsk polis för TT.

Totalt befann sig 21 passagerare och en chaufför på bussen, varav sju svenska medborgare, tolv finska och tre personer med dubbelt medborgarskap.

Under presskonferensen berättade kommunen att medlemmar från en lokal sångförening fanns med på bussen.

– Den heter ”Kalix Sång Klubb” där bland annat Sverigefinnar och alla möjliga är med. Man kan säga att föreningens fokus är på musik och sverigefinskhet, säger Maria Vanhapiha Bergström, koordinator för Finska och Meänkieli.

Kriscentrum upprättat

Det var först vid 04.17 på lördagen som kommunen fick det bekräfta från polisen att bussen var från Kalix. Då bestämde man sig för att upprätta ett kriscentrum.

– Anhöriga kan vända sig dit om de känner att de behöver prata och så där. Vi vet ännu inte så mycket om vilka det handlar om, men vi gör vad vi kan, säger Agneta Lipkin, säkerhetssamordnare på Kalix kommun.

Personal från Svenska kyrkan och Kalix kommun finns på Änglagården vid Kalix kyrka fram till 20.00 i kväll, den 25 augusti. Klockan 17.00 hålls en minneshögtid.

På Kalix kommuns webbsida finns kontaktinformation till Universitessjukhuset i Kuopio dit de anhöriga kan vända sig för att få mer information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussolycka i Finland

Mer i ämnet