Att komma ut med ett trasigt underliv

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öhman bloggar om det mest privata. Tack vare allt stöd vågar hon berätta om sin svåra förlossningsskada.

– Utan allt stöd hade jag aldrig vågat vara offentlig med att jag sprack hela vägen från slidan till ändtarmen då jag födde barn, säger Hanna Öhman, från Älvsbyn.

Fick förstört underliv

Hanna fick den allvarligaste förlossningsskadan i underlivet som man kan drabbas av och nu bloggar hon framgångsrikt om vägen tillbaka till ett normalt liv.

Förlossningsskadad

I dag berättar hon om vikten av stöd från familj och arbetskamrater för den som spruckit hela vägen från slidan till ändtarmen och inte längre kan hålla tätt med avföringen.

– Jag vägrar bidraga till att den här typen av skador blir ett tabu för det är så jobbigt att försöka dölja en sån här skada på exempelvis arbetsplatsen, säger Hanna Öhman.

Fick göra behov vid vägrenen

Efter 16 operationer utan att hon blivit bra så får hon nu i december en stomipåse för att kunna kontrollera sin avföring.

Något hon ser fram emot eftersom vardagen är extremt krånglig som det är just nu då hon inte kan hålla tätt.

– När jag skulle på anställningsintervju till det jobb jag nu har så blev jag akut nödig. Och då hade jag valet att stanna vid vägrenen och torka mig med det jag hittade eftersom jag glömt ta med våtservetter eller att sitta på intervjun med skit i byxan. Tyvärr åkte en full buss med militärer förbi mitt i allt och det är sådana situationer jag hoppas slippa med en stomi, berättar Hanna.

Kom ut på jobbet

Trots missödet minutrarna innan anställningsintervjun så fick Hanna alltså jobbet och nyligen tog hon steget att berätta om sin förlossningsskada till alla på sitt nya jobb, där de flesta är män.

– Jag berättade bland annat att jag var rädd för att bajsa på mig och att jag skulle lukta skit. Att jag inte visste om stomin kommer läcka, berättar Hanna Öhman.

Sluta skämmas

Hanna hoppas att hennes bloggande och nu även medverkan i TV ska få fler kvinnor som lider av avföringsläckage att sluta skämmas. Hon ångrar inte en sekund att hon varit öppen, vilket man förstår när man läser kommentarsfälten på hennes blogg eller lyssnar till hur arbetskamraterna hjälpte henne att släppa en del av oron.

– Först när Hanna berättade om skadan så tyckte jag att hon var modig som vågade prata om det, sen tänkte jag bara att det här förändrar ju ingenting eftersom hon är samma person som innan skadan, säger arbetskollegan Mikael Thomsen.

Vad hade du gjort om någon gjort sig rolig på hennes bekostnad, bakom hennes rygg då?

– Då hade vi sagt ifrån allihopa, en sån här sak skämtar man inte om, punkt slut!, säger Mikael Thomsen.

Även cheferna har visat sitt stora stöd.

– Visst kan det vara besvärligt när en anställd är borta från jobbet mycket men att personalen mår bra är det viktigaste och då får ju då kanske chefen vara beredd på att gå in och jobba lite mer en sådan gång, säger Johan Ekström som är en av Hannas chefer.

Och Hanna poängterar flera gånger under intervjun hur kollegornas inställning till förlossningsskadan betytt mycket för henne.

– Jag kommer aldrig glömma när en kollega sa att; men då är du ju på det rätta stället för här på Vittjärvs Hus är det nästa bara karlar och vi pruttar, fiser och luktar illa hela tiden så om du också gör det spelar det ju ingen roll. Och det kändes ju jätteskönt för mig att höra, avslutar Hanna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsskadad

Mer i ämnet