Hör SOS alarm: ”Ta ut simkortet för att ringa 112”

Publicerad

SOS- numret ska alltid fungera, även vid avbrott i nätet. Andra operatörer ska ta över – om det inte går, ta ur simkortet ur mobiltelefonen.

Tele 2 drabbades av stora störningar natten till torsdagen. De fortsatte in på morgonen. Det gick varken att surfa, ringa eller smsa.  Enligt vissa uppgifter gick inte heller samtalen till SOS alarm fram.

Både SOS Alarm och Tele 2 gick ut med information i det läget. Normalt ska 112- numret föras över till en annan operatör. Om det inte går är rådet att ta ur simkortet ur telefonen och sedan ringa. SOS – alarm skriver på sin hemsida att om det skulle vara så att alla nätoperatörer har problem så är det fast telefoni som gäller.

Gått bra enligt SOS

På SOS alarm i Luleå har personalen inte fått några rapporter om att det skulle ha varit några problem när Tele 2:s nät kopplade ner.

Det var vid tretiden natten till torsdagen som lstora delar av Tele 2:s nät ner. Det gick varken att ringa, sms:a eller surfa.

– Vi ser jätteallvarligt på det här, säger Joel Ibson, kommunikationschef.

Både mobil och fast

Problemen gällde både mobil och fast telefoni.

Under morgonen förbättrades läget.

Undersökningar pågår

– Men jag råder alla att starta om sina telefioner. Då får man en ny uppkoppling till nätet och då kan det börja fungera, säger han.

Vad som orsakat avbrottet är oklart, undersökningar pågår.

Även Tele 2:s sajt, som bland annat visar var det är störningar i teletrafiken, har haft problem med driften.

600 trygghetslarm utslagna

Problemen hos Tele 2 har också inneburit att Bodens kommun haft stora störningar med sina trygghetslarm.

– Sedan 3 i natt har stora delar av våra trygghetslarm varit utslagna. Cirka 600 larm. Nu är de flesta tillbaka men när man börjar provköra dem kan det bli nya störningar, säger Catharina Liljeholm, socialchef i Boden.

Socialförvaltningen i Boden kommer att förstärka bemanningen på hemtjänst och hemsjukvård under torsdagskvällen och natten för att säkerställa vården och omsorgen.

Hör råden från SOS

Hos SOS Alarm i Luleå har man under januari tagit emot cirka 11 000 larmsamtal. Man har inte fått några rapporter om att de problem som telefonoperatören Tele 2 fick natten till torsdag, ska ha påverkat de som behövde nå 112 här. Platschefen Helena Spets tipsar om vad man kan göra om liknande problem skulle dyka upp i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer