Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du äventyraren Jonas Böhlmark berättar om sin extrema utmaning – fick frysskador. Foto: Jonas Böhlmark/Privat

Jonas Böhlmark utför extrema äventyr – vill öka kunskapen om bipolär sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Äventyraren Jonas Böhlmark har tagit sig an extrema utmaningar i löpning, paddling, cykling och skidåkning. Allt handlar om att öka kunskapen om psykiskt ohälsa och minska stigmatiseringen kring bipolär sjukdom, som han själv lever med.

Vid foten av slalombacken i Luossavaara i Kiruna har Jonas Böhlmark slagit upp sitt lilla tunneltält. Det här har blivit Jonas Böhlmarks tillfälliga hem några dagar medan han väntar på utrustning till nästa etapp på hans extrema utmaning.

Han behöver löparskor för att kunna springa den 18 mil långa vägen till Narvik. Där ska han sätta sig i en kanot och paddla efter hela den norska kusten.

Hård fysisk ansträngning

Hur har han då kommit hit?

Ja, genom att springa från Nordnorge till Treriksröset, vidare på padelboard på sjö- och älvsystemet till Torneå, springa genom Finland, cykla genom Nordeuropa, springa till Mora och därefter avverka den sista biten till Kiruna på skidor.

Det har varit månader av nästan omänskligt hårda fysiska ansträngningar. Bara i Finland sprang han ett marathon om dagen och sov utomhus på natten.

Öka kunskap om psykisk ohälsa

Varför då dessa utmaningar?

– Syftet är att öka kunskapen och minska stigmatiseringen av bipolär sjukdom, säger Jonas Böhlmark.

I klippet ger han några glimtar från hans egna filmer från äventyren.

Bipolär sjukdom

Att vara manisk betyder att vara överdrivet upprymd och energisk medan depression innebär motsatsen, att all lust, glädje och energi har tagit slut. Att humöret svänger kraftigt mellan två motpoler är det som gett namn åt bipolär sjukdom. Mellan perioderna kan personen ofta leva som vanligt, med behandling.

Oftast kommer symptomen på mani och depression var för sig i olika perioder. Personen kan även ha maniska och depressiva symptom samtidigt. Det kan hända att personen enbart får manier, men det är ovanligt.

En kraftig mani eller svår depression kan leda till att personen uppfattar och tolkar verkligheten annorlunda. Det kallas också för vanföreställningar eller kraftig psykos. Psykoser kan utlösas både vid mani och depression.

Källa: Vårdguiden 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.