Måste Waplan lämna Northland?

Uppdaterad
Publicerad
Förväntningarna på gruvbolaget Northland Resources nyemission är så stora att aktien steg i värde på Oslobörsen på morgonen.

På tisdag förmiddag var aktien värd runt 80 öre – en ökning med 25 procent sedan börsen öppnade.

-Det här är ingen IT-bubbla utan ett bolag med substans och en fungerande gruva. Men det är aktieägarna som får ta stöten för kostnadsöverdraget, säger Magnus Ericsson, professor i mineralteknik vid Luleå tekniska universitet.

Krav på avgång

-Jag tror inte att man behöver vara orolig för att det inte blir någon gruva och att det inte blir några nya jobb, för det kommer det att bli, säger han. Samtidigt tror han att förtroendet för bolaget är rubbat och att det kommer att ställas krav på Northland Resources vd Karl-Axel Waplans avgång.

-Jag är ganska säker på att det kommer att komma sådana krav: Sedan gäller det att att hitta en lämplig kandidat som ny vd också, säger Magnus Ericsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Northlandkris

Mer i ämnet