Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gymnasieeleverna Tilda Tapani och Denise Stålnacke har tagit fram en vision för Kiruna. Bland annat vill man ha en badplats.

Bad- och aktivitetspark efterlyses till nya Kiruna

Uppdaterad
Publicerad
Elever på Naturvetenskapsprogrammet på Hjalmarlundbohmsskolan i Kiruna har arbetat fram en vision om vad de vill se i nya Kiruna. Resultatet som de ska lämna in till kommunen är att det saknas en bad- och aktivitetspark i nya Kiruna.

Eleverna Denise Stålnacke och Tilda Tapani som går naturvetenskapsprogrammet på Hjalmarlundsbohmsskolan i Kiruna har i kursen Hållbart samhällsbyggande, arbetat fram en vision om en bad- och aktivitetspark som de tycker saknas i planerna för stadsomvandlingen i Kiruna.

– Jag vill att det ska finnas ett grönområde nära stan, med aktiviteter som skidåkning, löpning och en fotbollsplan och så vidare, säger Tilda Tapani.

– Jag har jobbat med att jag vill ha en badplats, en konstgjord sjö som gärna placeras i aktivitetsparken, berättar Denise Stålnacke.

En halvtimma till närmsta badplats

Under arbetet har fokus varit på hållbart samhällsbyggande, eleverna har upptäckt att det saknas grönområden med bad och olika aktiviteter både på sommaren och vintern i närheten av Kirunas nya centrum.

– Vill man åka och bada utomhus i Kiruna på sommaren, då måste man åka med bilen minst i en halvtimme eller åka bort från stan om man vill ha den sommarupplevelsen, förklarar Denise Stålnacke.

– Jag vill ha ett grönområde med olika aktiviteter närmare centrum, som alla kan ta del av och inte behöva vara beroende av att ha bil, säger Tilda Tapani.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer