Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Kirunas kommunalråd, Mats Taaveniku (S), om nytillskottet på 80 miljoner kronor kommer att räcka för att färdigställa badhusbygget. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Rekorddyra badhuset i Kiruna får 80 nya miljoner – vet inte om det stoppar där

Publicerad

Under måndagen tog kommunfullmäktige i Kiruna beslut om att tilläggsbudgetera 80 miljoner till badhusbygget. Notan för bygget är nu uppe i 800 miljoner kronor och kommunrådet Mats Taaveniku (S) kan inte svara på om det stoppar där.

Enligt en tidigare sammanställning och prognos som bostadsbolaget Kirunabostäder och tjänstemän i kommunen gjort så kan prislappen för badhuset stiga med 160 miljoner kronor.

Men politikerna beslutade i dag att tilläggsbudgetera endast hälften av den summan.

– Vi tycker att det är viktigt att vi går ut och markerar att måttet är mer än rågat. Vår signal är att det ska räcka med 80 miljoner, säger Mats Taaveniku (S) kommunalråd.

Vet inte om det räcker

Om dessa 80 miljoner kommer att är oklart eftersom prognosen pekar mot det dubbla. Det innebär att det finns risk att nya pengar måste tilläggsbudgeteras i framtiden.

– Det är försent att backa, vi måste se till att färdigställa projektet så gott det går, berättar Taaveniku.

Den ursprungliga kalkylen har gått från 360 till 550 till 800 miljoner kronor. Tanken är att de första badgästerna ska kunna doppa tårna i slutet av 2023.

Hör Mats Taaveniku (S) berätta om pengarna räcker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Badhusbygget i Kiruna

Mer i ämnet
Mer Norrbotten
Mer Nyheter