Bara män i Bälinges luciatåg

Uppdaterad
Publicerad

Byn Bälinge utanför Luleå satsade i år på ett helt manligt luciatåg. Detta för att visa att det finns alternativ till kvinnliga lucior och tärnor.

Byn har en lång tradition att fira Lucia på kvällen i Bälingegården med sång och traditionellt fika. Men i år var det annorlunda.

Nio pensionerade män från byns så kallade gubbdagis hade tagit på sig ansvaret att sjunga och sprida ljus.

”Ovanligt luciatåg”

Lucian Rolf Engberg ser det hela som en utmaning och en kul grej.

– Vi tänkte att vi ställer upp och så får de som kommer och tittar på kanske några leenden på läpparna. Det blev ett ovanligt luciatåg och det gör ingenting, säger han.

Irene Perdahl, luciaansvarig och den som skötte musiken till tåget, var nöjd.

– Det är så vansinnigt att män inte kan gå med svepande kjolar som fläktar på somrarna, det anses löjligt, men nu har vi i alla fall visat att män kan vara Lucia och tärnor, säger hon. 

”Herregud, låt alla ha sitt luciafriande hur det än ser ut”, säger Bälinges lucia Leif Engberg. Foto: SVT

Men manliga lucior har blivit ett laddat ämne. Till exempel gick förre SVT-journalisten Elisabeth Höglund ut i Expressen i dag och fördömde det helt och hållet. ”Luciafirandet och själva föremålet för firandet, helgonet Lucia, har devalverats till någon slags lekstuga för falska jämställdhetsivrare”, skrev hon i sitt inlägg.

– Jag vet inte om det är så allvarligt som en jämställdhetsgrej, utan det är ett alternativ. Nästa Lucia planerar vi att ha ett blandat tåg med både män och kvinnor, säger Irene Perdahl.

– Sådant där bryr vi oss inte om. Herregud, låt alla ha sitt luciafirande hur det än ser ut. Vi har gjort det här för att det är en kul grej och för att vi kom på det i samband med valborgsfirandet, säger Rolf Engberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.