Platsen i Haparanda där Barents Center skulle byggas, men satsningen har fått ett nytt bakslag.

Barents center ges upp av ägaren

Publicerad

Barents center i Haparanda kommer inte att byggas enligt tidigare plan. Det meddelar ägarbolaget Concent i ett pressmeddelande.

Det är NSD som är först med att berätta att huvudbolaget Concent försöker avyttra dotterbolaget Östermyra bruk som äger Barents center-projektet i Haparanda. Planen är att de obligationsinnehavare som 2016 lånade ut cirka 200 miljoner kronor till Östermyra bruk ska ta över bolaget och därmed också projektet och hyresavtalet med Haparanda stad.

Men någon lösning med obiligationsägarna har ännu inte nåtts.

”Finns möjligheter”

I ett pressmeddelande uppger Concent att Östermyra bruk bedömer att den ursprungliga planen för Barents center inte kommer att förverkligas.

”Däremot är Östermyra övertygade om att tomtens placering i centrala Haparanda och kommunens behov innebär att det finns alla möjligheter för ett bra projekt. Oaktat vilket utfall diskussionerna landar i och vilket framtida scenario som inträffar för projektet Barents Center kommer detta inte ha någon negativ påverkan på Concent-koncernens ekonomiska ställning”, skriver bolaget.

Barents center-projektet presenterades år 2010 av entreprenören Mikael Fahlander och skulle enligt de ursprungliga planerna bland annat innehålla en skola, multiarena, hotell och en galleria som skulle ge hundratals arbetstillfällen. Haparanda kommun skrev ett 25-årigt hyresavtal för skola och multiarena, men om dessa inte står färdiga 2020 upphör avtalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barentscenter i Haparanda

Mer i ämnet