– Jätteskönt men också tråkigt, säger Haparandas kommunalråd Peter Waara (S) om det uppsagda avtalet.

Haparanda säger upp avtal om Barents center

Uppdaterad
Publicerad

Haparanda kommun säger upp avtalet med Östermyra Bruk AB eftersom de meddelat att de inte kommer färdigställa Barents center.

Detta meddelades på en presskonferens under måndagsmorgonen. Enligt kommunen sägs avtalet upp eftersom bolaget inte uppfyllt sitt åtagande och påbörjat byggandet av Barents center inom utlovad tid.

”Skönt men tråkigt”

Det här betyder att kommunen nu inte längre är bunden av avtalet.

Barentscenter i Haparanda

-Jätteskönt men också tråkigt. Samtidigt har kommunen inte gjort något fel, säger kommenterar kommunalrådet Peter Waara (S).

-Vi kunde inte kräva att ägarna skulle avsluta avtalet. Vi kunde bara önska det vilket vi gjorde. Orsaken var att vi inte ville riskera kontraktsbrott, säger kommunalrådet Peter Waara.

Kan satsa på skolan nu

Peter Waara har tidigare sagt till SVT Norrbotten att kommunens ekonomi förstärks av att Barents center inte byggs och att det kommer att göra det möjligt för kommunen att investera i den nya skolstrukturen.

-En konsekvens av den långa väntan på vad som skulle hända är att kommunen tvingats avvakta med arbetet med skolstrukturen, säger Lena Ekh, kommundirektör i Haparanda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barentscenter i Haparanda

Mer i ämnet