Björn Sahlström, vd Concent. Foto: Pressbild/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Fordringsägarna tar över ”gropen” i Haparanda

Publicerad

Inom en månad kommer fordringsägarna till Concent ta över tomten till det som var tänkt skulle bli Barents Center.

Det säger ägarbolaget Concents vd Björn Sahlström.

– Personerna som lånat in pengar till Concent för att finansiera Barents Center projektet står i begrepp att konvertera sina fordringar till aktier i det här bolaget. De tar över ägandet av tomten och vad de tänker göra med tomten vet inte jag, säger vd:n Björn Sahlström.

Det är ett hundratal fordringsägare som äger skuldebrev för sammanlagt 241 miljoner kronor hos Concent.

Avtalet måste annulleras

Det gamla säljavtalet till Concent är formulerat så att Haparanda kommun inte har några stora möjligheter att kräva någonting av ägarna.

I somras meddelade Concent att bolaget inte tänker bygga skola, multiarena och köpcentrum såsom man lovat i avtalet med Haparanda kommun. Kommunalrådet Peter Waara säger att kommunen fortfarande har ett gällande avtal med Concent så länge avtalet inte annuleras av ägarna.

– När Concent har annullerat avtalet så kan kommunen börja diskutera med en annan part, säger kommunalrådet Peter Waara (S).

Peter Waara (S), kommunalråd Haparanda.

Hotar med vite

Haparanda kommun har tröttnat på den vattenfyllda gropen mitt i tätorten och funderar på att hota ägaren med vite om ingenting görs åt tomten.

– Vi har rätt att via plan-och bygglagen lägga vitesklausuler på dem som äger tomten. Nämligen att se till att tomten är säker och att ta bort det som är farligt för människor som vistas i området och det kommer vi naturligtvis att göra förr eller senare, säger kommunalrådet Peter Waara.

Fordringsägarnas problem

Enligt Concents vd blir det de nya ägarna, fordringsägarna, som får lösa frågan med den vattenfyllda gropen bakom stängslet.

– Det är jätte beklagligt att det ser ut som det gör och har gjort det under så lång tid. Det är en av de första sakerna de får ta tag i. Men man fyller ju inte hålet innan man vet vad man ska ha tomten till för hålet i sig kan ju kanske användas till någonting bra, säger Concents vd Björn Sahlström.

Concent avnoteras från börsen

Nu kommer också beskedet att Concent avnoteras från börsen. Bolaget uppger att det var helt andra förutsättningar än dagens när Concent noterades på börsen.

– Vi saknar idag tillräckliga resurser för att vara noterat på börsen, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barentscenter i Haparanda

Mer i ämnet