Platsen där Barents center planerats. Fastighetsbolaget Concent vill mer än halvera bygget av Barents center på gränsen mellan Haparanda och Torneå.

Nya planen: Vill halvera Barents center

Publicerad

Fastighetsbolaget Concent vill mer än halvera bygget av Barents center på gränsen mellan Haparanda och Torneå.
”Jag känner ett visst mått av frustration,” säger kommunalrådet Peter Waara (S).

Concent har skickat in skisser på ett Barents center på 43.000 kvadratmeter i stället för 106.000 kvadratmeter som det står i bygglov och avtal och det var Haparandabladet först att berätta om.

”En viss frustration”

Det mer än halverade BC-bygget innebär bland annat att en våning plockats bort, att det saknas en skolaula och att parkeringsplaterna skurits ned till ett minimimum,

Kommunalrådet Peter Waara (S) menar att det är ett mycket stort avsteg från det som parterna kommit överens om och som officiellt ska stå färdigt den 1 januari 2020.

Men än så länge finns bara den stora vattenfyllda gropen på gränsen mellan Sverige och Finland, en grop som dessutom intecknats för nästan 150  miljoner kronor av Concent.

– Jag känner ett visst mått av frustration när det gäller den här processen, det är inget snack om den saken, men från kommunens sida utgår vi från att avtalet och tidsplanen följs. Vi varken kan eller vill behandla Concents nya skisser för tillfället, säger Peter Waara.

Besked om en vecka

Kommunledningen har fått flera förklaringar till fastighetsbolagets försök att banta projektetet.

– Ett sådant är att näthandeln tar över mer och mer och att det blir mindre av shopping på det vanliga sättet, men kommunen vill att Barents center ska vara en intregrerad miljö med utbildning, hälsa, handel och olika samhällsfunktioner. Det är ju det som är själva projektidén.

Och inom en vecka har Concent aviserat att bolaget kommer med ett avgörande beslut.

– Vi har fått veta att vi då ska få ett besked den 12 februari om Concent kan få fram en finansiering eller inte för att genomföra Barents center-projektet, säger han.

SVT Nyheter Norrbotten har varit i kontakt med Concents finansdirektör Kristina Hanna, utan att få något klart besked om framtiden.

– Jag varken kan eller vill säga något om finansieringen av Barents center eftersom vi är ett börsnoterat bolag, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barentscenter i Haparanda

Mer i ämnet