Katarina Lindmark från Arvidsjaur sitter i Barents ungdomsråd. Foto: SVT

”Viktigt att vi bibehåller vänskapen mellan länderna”

Publicerad

Barentsamarbetet fyller 25 år och firas i Luleå med en konferens om regionens framtid med inriktning på ungdomsperspektivet.

Sveriges gymnasie- och kunskapsminsiter Anna Ekström (S) står som värd för konferensen och syftet med den är att sätta ungdomars perspektiv i centrum för diskussionen om Barentsregionens framtid, möjligheter och utmaningar. 

På plats finns 150 företrädare för Barentsregionen från regeringar, myndigheter, experter och ungdomar. En av ungdomarna är Arvidsjaurstjejen Katarina Lindmark som sitter i Barents ungdomsråd.

– Jag tycker det är viktigt att vi bibehåller vänskapen mellan länderna och att vi skaffar relationer med andra personer inte bara från Sverige, Norge och Finland utan också från Ryssland.

Men frågan är hur samarbetet med Ryssland fungerar idag.

– När det gäller Barentssamarbetet så är det ett väldigt väl fungerande samarbete. Och det har varit till stor glädje för både de svenska, norska, finska, ryska och också EU-intressena så vi tycker det är värt att fira Barentssamarbetet som nu fyller 25 år, säger Anna Ekström.

”Jag vill fortsätta att leva här”

Katarina Lindmark som är en av dagens talare pekar på vikten av att kunna verka och bo i Barentsregionen.

– För mig som är uppvuxen i Barentsregionen har den en väldigt viktig plats i mitt hjärta och för mig är det väldigt viktigt att komma tillbaka hit i framtiden för jag vill fortsätta att leva här, säger Katarina Lindmark.

– De ungdomar som vi träffat här vill kunna bo kvar i norra Sverige, norra Norge, norra Finland och norra Ryssland och då gäller det för oss att säkerställa att det regionala samarbetet funkar bra så att det faktiskt finns möjligheter att göra det, säger Anna Ekström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.