Polisen Emil Kågström postade ett inlägg på sociala medier som fick stor spridning. Foto: SVT

Barn får fel bild av polisen

Uppdaterad
Publicerad

Ett inlägg på sociala medier av polisen Emil Kågström har fått en stor uppmärksamhet och spridning både på sociala medier och i rikstidningar. Det handlar om när föräldrar oskyldigt skrämmer barnen med polisen, att om man inte äter upp maten eller följer regler hemma kan få stora konsekvenser vid en nödsituation.

– Jag har skrivit om fenomenet när föräldrar hotar sina barn med polisen till exempel när föräldrarna säger ta på dig bilbältet eller ät upp grönsakerna annars kommer polisen säger Emil Kågström polisinspektör.

Kan få allvarliga konsekvenser

Emil Kågström jobbar som polis i Kiruna, han menar att barnen kan få en fel bild av polisen med ett oskyldigt hot. Det kan få allvarliga konsekvenser till exempel när barn är utsatta för brott. Polisen kan uppfattas som något skrämmande eller hot, då kan polisen få svårt att få information om brottet av barnen.

– Polisen finns ju till för att hjälpa, blir barnen rädda för polisen kan det  få väldigt förödande konsekvenser till exempel när ett barn går vilse i skogen.

– Vi blir inkopplade och börjar söka efter barnet, när barnet upptäcker att det är polisen som kommer och har barnet förknippat polisen med något negativt så kan det bli så att istället för att komma fram så gömmer de sig för oss, säger Emil Kågström.

Uppskattat inlägg

Inlägget har fått en stor spridning på sociala medier över 370.000 personer har kunnat läsa hans inlägg även olika riksmedier har skrivit om detta.

– Jag har fått många reaktioner, folk har uppskattat det jag har skrivit, de säger att de har fått en påminnelse att man kanske inte ska säga till barnen ät upp grönsakerna eller ta på dig bilbältet annars kommer polisen för det kan på lång sikt få förödande konsekvenser säger Emil Kågström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.