Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du vilka konkreta lagändringar som Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin vill se efter det misstänkta mordet på 8-åringen i Luleå. Foto: Pressbild, Kristian Pohl/Jimmy Bäckström, SVT

8-åring misstänkt mördad i Luleå – Barnombudsmannen: Lagen måste ändras

Uppdaterad
Publicerad

Fallet med det misstänkta mordet på en 8-årig pojke i Luleå upprör många – så även Barnombudsmannen. Hon vill se en lagändring och att barn får sina egna ombud om processerna i Sverige ska följa barnkonventionen.

– Barn har rätt att komma till tals, säger Elisabeth Dahlin (BO).

Söndagen den 8 januari hittades en 8-årig pojke död i sin pappas bostad. Ett motiv som utreds nu är en långdragen vårdnadstvist som pågått nästan hela pojkens liv där polis, skola och anhöriga larmat om att pojken inte vill träffa pappan.

Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin som själv är uppvuxen i Norrbotten har blivit berörd av fallet. Hon kan i sin roll som BO inte gå in på specifika fall men menar att lagen måste ändras.

Mordet på 8-årige Tintin i Luleå

– Barnet behöver ett eget ombud som bara lyssnar till barnet, säger hon.

Kontaktprincipen får för stort genomslag

I flera domar i vårdnadstvisten har pappan fått visst umgänge med sonen, trots att det larmats från flera håll. Domstolarna hänvisar till barnens rätt att att ha en nära och god kontakt med båda föräldrarna vilket BO tycker får för stor vikt.

– Den intentionen är god men vi ser ofta att den här kontaktprincipen får större genomslag i domarna än barnens rätt att skyddas från våld och andra övergrepp.

I klippet hör du vilka konkreta lagändringar som Elisabeth Dahlin vill se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på 8-årige Tintin i Luleå

Mer i ämnet