Hör kommunalrådet (S) i Älvsbyn om situationen i Vidsel och vad man nu planerar att göra. Foto: SVT

Bärplockarna kvar i Vidsel – kommunen begär hjälp av polisen

Uppdaterad
Publicerad

Nu samverkar Älvsbyns kommun med bland annat polisen och Kronofogden med att avhysa bärplockarna som bor i hyreshusen i Vidsel. ”Arbetet fortsätter nu med förhoppning om att det ska lösa sig under innevarande eller nästkommande vecka” skriver kommunalrådet Tomas Egmark (S).

I några veckor har över hundra bärplockare bott i hyreshusen i Vidsel utanför Älvsbyn. Hus där det stundtals helt saknats vatten och där det varit stora brister när det gäller brandskyddet.

Trots att kommunen vid flera tillfällen påtalat bristerna och fastighetsägaren hotas av vite på en miljon kronor, så är de inneboende kvar och endast en del av bristerna lösta.

Bärplockare i Vidsel

Kommunen har begränsade befogenheter

Vid en kontroll som kommunen gjorde i måndags såg kommunens inspektör över hundra personer vid husen och nu tar kommunen hjälp för att lösa situationen på ett eller annat sätt.

”Kommunen jobbar nu tillsammans med Polisen, Kronofogden och en rad andra myndigheter för att kunna få ordning på problemet. Kommunen har begränsade befogenheter och den hjälp vi har kunnat få från andra myndigheter har varit begränsad. Arbetet fortsätter nu med förhoppning om att det ska lösa sig under innevarande eller nästkommande vecka.” skriver Tomas Egmark (S) som är kommunalråd i Älvsbyn.

I klippet ovan berättar han mer om kommunens arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bärplockare i Vidsel

Mer i ämnet