Arrangemanget ”Ta med handduken” är ett sätt att sprida bastukulturen. Under tre timmar varje torsdag i juli har alla som vill varit välkommen till Kukkolaforsen för att bada bastu. Foto: Joakim Nordlund

Smekande nordanvind lockar till bastubad vid Kukkolaforsen

Uppdaterad
Publicerad

Arrangemanget ”Ta med handduken” är ett sätt att sprida bastukulturen. Under sommaren har alla som vill varit välkommen till Kukkolaforsen för att bada bastu.

– För mig är bastun till åttio procent en inre rening och tjugo procent att tvätta sig, säger Svante Spolander.

Sista torsdagen i juli bjöd också Torneälven på en vattentemperatur på härliga 22 grader. Linda Grönberg som är född och uppvuxen i Kukkola men som i dag bor i Nikkala tycker att det här är ett perfekt tillfälle att återvända till hembyn.

– Jag som bor i närheten kan åka hit och kanske träffa gamla kompisar. Det blir som en hemvändarfest, säger hon.

Kostnadsfritt att vara med

Arrangemanget samlar badsugna i alla åldrar och det är helt kostnadsfritt.

– Jag har varit här tidigare år också. Man kan komma hit själv och man känner alltid någon, fortsätter Linda Grönberg.

Svante Spolander är en av de drivande i Bastuakademin och han tycker att det är viktigt att sprida bastukulturen.

Att bli ren inte det viktigaste

– I Tornedalen är bastun en del av vårt kulturarv. För mig är bastun till 80 procent en inre rening och 20 procent att tvätta sig, säger Svante Spolander.

Intresset för arrangemanget ”Ta med handduken” är stort. Den sista torsdagen i juli sjöd bastuområdet vid Kukkolaforsen av liv under tre intensiva timmar.  Det är en synnerligen varm dag när SVT besöker bastuarrangemanget – och det passar extra bra med ett dopp.

– När nordanvinden smeker nedför forsen så måste man verkligen passa på, för det är inte ofta, säger Lasse Spolander som använder två gångstavar för att ta sig i och upp ur älven.

Bastubadet lockar såväl stora som små och många trivdes i det varma vattnet. Foto: Joakim Nordlund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.