Båtolycka i Södra Hamn i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna avled efter en båtolycka på Stadsfjärden vid Södra Hamn i Luleå vid 18.30-tiden på torsdagen.

Totalt var fem personer inblandade i olyckan. Ambulans och Räddningstjänst var på plats och tog hand om skadade och chockade personer. Alla fem personer fördes till Sunderby sjukhus.

En person, en kvinna, 47 år och hemmahörande i Luleå, fick livshotande skador, och avled under natten mot fredagen på sjukhuset.

Båtolycka i Södra hamn i Luleå

Två andra personer, också hemmahörande i Luleå, fick lindriga skador i olyckan.

”Förstod att det var jätteallvarligt”

Ett företagssällskap med närmare hundra personer satt på båten Stella Marina i Luleås södra hamn och skulle precis lämna båten då olyckan inträffade. Ett ögonvittne berättar:

– Det var ingen av oss som såg själva olyckan. Kollisionen skedde ungefär hundra meter ut i vattnet. Att vi uppmärksammade vad som hänt var då skepparen uppmanade oss alla att vara tysta då han hade fått ett nödanrop. Strax därefter kom ambulansen till kajen och en kille med vattenskoter körde in vid rampen. Sedan såg vi en man ur räddningsmanskapet springa ner och kasta sig på vattenskotern för att ta sig ut till olycksplatsen.

– Vi såg att de gjorde hjärt- och lungräddning när de transporterade henne mot kajen och de fortsatte ganska länge efter att de kommit i land. Alla förstod att det var jätteallvarligt.

Räddningstjänsten fick hjälp

De två båtarna ska ha kolliderat cirka 300-400 meter ut från land. I den ena båten färdades två personer och i den andra tre. Båtarna har bogserats i land och en av båtarna är svårt demolerad.

Vid räddningsinsatsen fick en brandman skjuts av en privatperson med vattenskoter ut till olycksplatsen.

– En del av brandstyrkan var på ett annat uppdrag på Mjölkudden där man använde gummibåt så en av våra brandmän fick skjuts ut till olycksplatsen av en man som hade en vattenskoter, säger räddningstjänstens inre befäl Mikael Andersson.

Alla inblandade ska ha fått hjälp med krishantering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Båtolycka i Södra hamn i Luleå

Mer i ämnet