Kommunalråd Niklas Nordström (S). Foto: SVT

”Inte vårt uppdrag att kontrollera finansieringen”

Uppdaterad
Publicerad

Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) säger att han i nuläget inte vill ge en intervju om Northvolts planer på en etablering av en batterifabrik i Luleå.

– Det här är tidigt i processen och det är en lång resa kvar. Om vi blir aktuella blir det en annan process, säger Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S).

40 miljarder

Northvolts investering i en batterifabrik ligger på 40 miljarder kronor. Hittills är det offentliga pengar som stått för den största delen av investeringarna.

Luleå och batterifabriken

– Det är upp till den som söker finansiering. Det är inte vårt uppdrag att kontrollera finansieringen, säger Niklas Nordström.

Oklart med råvaror

När det gäller försörjningen av råvaror har Northvolts vd Peter Carlsson sagt att metaller till en fabrik finns i Sverige och i Finland. Men hur man ska få upp metallerna ur marken är oklart.

– Det är inte vår sak och vi har inte gjort några bedömningar. Det är inte kommunens roll att göra det, menar kommunalrådet Niklas Nordström (S) och fortsätter:

– Det vi sagt i vår presentation i helgen räcker så länge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Luleå och batterifabriken

Mer i ämnet