Kommunalrådet Helena Stenberg (S) i Piteå räknar med att kommunen får ett uppsving tack vare Northvolts etaberling i Skellefteå.

Piteå räknar med Northvolt-effekten

Uppdaterad
Publicerad

I Piteå jublar man i dag över beskedet att Northvolts huvudfabrik hamnar i Skellefteå. På sikt ska batterifabriken skapa minst 2.000 jobb, enligt företagets vd Peter Carlsson.

– Att en  av de största industrietableringarna i modern tid hamnar bara sex mil ifrån Piteå och bara några mil från Jävre innebär en fantastisk möjlighet för vår kommun, säger Helena B Röckner, tillförordnad näringslivschef i Piteå.

Piteås kommunalråd Anders Lundqvist (S) konstaterar att det skulle handla om 45 minuters pendling för många Piteåbor om de får jobb på batterifabriken.

Batterifabriken Northvolt

”Gynnar hela Norrbotten”

Piteå kommun har sedan tidigare en plan på att bygga 1.500 nya bostäder fram till år 2020.

–  Sedan vi fick kännedom om Northvolts planer har vi börjat förberedda för bostadsbyggande i Jävre bland annat. De som bor där får nära till Skellefteå, säger kommunalrådet Helena Stenberg (S).

Anders Lundqvist är övertygad om att Northvolts etablering i Skellefteå kommer att gynna hela Norrbotten – inte bara Piteå.

– Att Northvolt väljer att bygga fabriken i Skellefteå visar än en gång att vi här uppe i norr kan ta emot mycket stora etableringar. Vi har även bevisat det tidigare, till exempel när Facebook etablerade sig i Luleå. Det här är verkligen fint att ha på vårt CV.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet