Regiondirektör Veronika Sundström till vänster. Bilden är ett montage.

Bättre ekonomi för regionen – men inte för sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten har under förra året gjort ett bättre ekonomiskt resultat än förväntat med ett plus på 302 miljoner kronor. Det är en förbättring med drygt 100 miljoner kronor jämfört med år 2016 – men sjukvården dras fortfarande med underskott.

Det ekonomiska resultatet för förra året innebär att Region Norrbotten klarade de finansiella målen för god ekonomisk hushållning genom att lämna ett överskott på mer än två procent.

Ska återställa tidigare underskott

– Med det här resultatet klarar vi av att återställa underskott från tidigare år. Vi ska nu fortsätta på den inslagna vägen med god kontroll över kostnaderna samtidigt som vi utvecklar våra verksamheter. Då kan vi få mer vård, kollektivtrafik, kultur och regional utveckling för skattepengarna säger regionstyrelsens ordförande Maria Stenberg (S).

Tungt för sjukvården

Att Region Norrbottens ekonomi förbättrats beror på bättre utfall av skatteintäkter, riktade statsbidrag och avkastning på penningplaceringar. Lägre regiongemensamma kostnader har också bidragit  – där bland annat kostnader för läkemedel ingår.

Även om regionen sammantaget nästan nådde resultatmålet på 312 miljoner kronor har hälso- och sjukvårdsdivisionerna fortfarande ett underskott på 371 miljoner på grund av för höga kostnadsnivåer. Det har dock skett en förbättring med 75 miljoner jämfört med år 2016.

Så ska sparande gå till

– På sikt är förutsättningarna för vården mycket utmanande och vi kan inte räkna med att det som bidragit till årets resultat kvarstår, säger regiondirektör Veronika Sundström.  Därför måste förbättringsarbetet inom hälso- och sjukvården intensifieras för att klara kompetensförsörjning, kvalitet och ekonomi.

Region Norrbotten ska fortsätta spara och för att nå ett överskott på två procent så måste man få ner kostnaderna med 200 miljoner kronor.

En del i detta är att fortsätta arbetet med att bli oberoende av hyrpersonal som under 2017 kostade regionen 297 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.