Bemanningsläget är nu bättre vid akuten på Sunderby sjukhus, men läget är fortsatt ansträngt, enligt Mattias Morin, verksamhetschef för akut omhändertagande. Foto: Arkiv/Micke Nyberg/SVT

Personalen tar på sig fler övertidspass – bättre personalläge på akuten

Uppdaterad
Publicerad

Personalläget vid akutmottagningen på Sunderby sjukhus är bättre än tidigare. Men trots att läget är bättre fortsätter belastningen på medarbetarna att vara mycket hög.

Inför sommaren saknades det medarbetare på ungefär tusen pass på Sunderby sjukhus akutmottagning. Nu är det 10-15 pass som är obemannade.

– Det har krävts mycket arbete för att lösa alla passen och den absoluta merparten står vår egen personal för. De har tagit på sig mellan 600 och 700 övertidspass, säger Mattias Morin, verksamhetschef för akut omhändertagande.

Höjda ersättningar och extrapass

Region Norrbotten redogör i ett pressmeddelande hur man lyckats förbättra peronalläget. Höjda ersättningar för att ta extra pass, kompetensväxling mellan sjuksköterskor och undersköterskor, stängning av covid-akuten, hyrpersonal och individuella sommarscheman med frivillig övertid är annat som bidragit till att bemanna schemat.

Många pass för personalen

En del medarbetare har jobbat 48 timmar i veckan, andra ännu mer.

– Våra medarbetare ställer verkligen upp och gör långt mycket mer än vad vi kan begära. De sliter för att det ska gå ihop och det är tufft, säger Mattias Morin.

För en vecka sedan vädjade Region Norrbotten om att personer med lindriga skador och åkommor skulle söka vård genom att kontakta Digitalen eller ringa 1177 istället för att åka till akuten.

– Att det bara är patienter med verkligt akuta besvär som kommer till oss är en förutsättning, konstaterar Mattias Morin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet
Mer Norrbotten
Mer Nyheter