Henrik Lyngmark, räddningschef i Gällivare, bekräftar att man just nu har tre covidfall på brandstationen. Foto: Arkiv/Hans Sternlund/SVT

Bekräftad covid på brandstationen i Gällivare: ”Vi tar det på största allvar”

Uppdaterad
Publicerad

På bara några dagar har tre anställda på brandstationen i Gällivare testat positivt för covid-19. Nu snabbtestas all personal och man har en beredskapsplan ifall utbrottet blir större.

– Vi tar det på största allvar, säger räddningschefen Henrik Lyngmark.

Det var i slutet av förra veckan som räddningstjänsten i Gällivare fick kännedom om det första bekräftade fallet. Redan på fredagen började man snabbtesta personalen och även i dag samt på onsdag utförs nya provtagningar.

– Vi kontaktade medicinskt kunniga omgående och har även haft en dialog med Anders Nystedt (smittskyddsläkare, reds anm).  Han tycker att vi har en bra plan, säger Henrik Lyngmark.

Coronaviruset i Norrbotten

Kan flytta resurser om det blir värre

Av de 27 som jobbar på brandstationen är det just nu tre som har bekräftad covid-19. Fall som har upptäckts sedan snabbtesterna infördes. Räddningstjänsten är en samhällsviktig verksamhet och blir fler sjuka har man en plan för att ha rätt beredskap i Gällivare.

– Det finns en samverksansplan. Inre befäl är medveten om vår situation och det finns möjlighet att flytta resurser från andra stationer ifall vi inte får stopp på spridningen, säger Lyngmark och nämner personal i Kiruna som tänkbart exempel.

Följer utvecklingen under lupp

Tre bekräftade fall motsvarar 11,11 procent av personalstyrkan och Lyngmark säger att man kommer följa utvecklingen rigoröst de kommande veckorna.

– Vi tar det på största allvar. Skulle det bli värre ska vi kunna trycka på en knapp som gör att vi har rätt beredskap i samhället.

Samhällsviktig verksamhet:

Samhällsviktig verksamhet kan kortfattat beskrivas som verksamheter som kan orsaka samhällsstörningar vid störningar i eller bortfall av verksamheten. Det kan även vara verksamheter som behövs för att hantera en pågående samhällsstörning.

Källa: MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet