Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Beowulf snabbar på gruvetableringen i Kallak och hoppas på lokalt stöd. ”Jag vill samarbeta”, säger bolagets vd Kurt Budge. Foto: SVT

Beowulf snabbar på gruvetableringen – hoppas på lokalt stöd i Jokkmokk

Uppdaterad
Publicerad

Beowulf Mining ska etablera sig i Jokkmokk igen för att börja samtala med samebyarna och andra intressenter.

– Jag vill samarbeta och jag vill ha lokala partners, säger bolagets vd Kurt Budge.

Efter regeringens ja till bearbetningsskoncession i Kallak utanför Jokkmokk är gruvbolagets nästa steg ett miljötillstånd i mark-och miljödomstolen.

Men det lär ta fyra till fem år.

Gruvbrytning i Kallak

– Men vi lever i en helt annan värld efter Rysslands krig mot Ukraina och behovet av järnmalm ökar. Jag hoppas på ett lokalt samarbete och en snabbare tillståndsprocess eftersom marknaden finns där nu, säger Beowulfs vd Kurt Budge.

”Alla tjänar på en gruva”

Han tror att många i Jokkmokk är nöjda över regeringens besked och ska nu återuppta de nedlagda samtalen med samebyarnas representanter.

– Jag ska lyssna och försöka få till stånd det bästa gruvprojekt som finns. Samebyarnas folk har bett oss återkomma när det finns ett besked från regeringen och det finns det nu.

Beowulfs vd hoppas kunna samarbeta för gemensamma lösningar.

– Jag ser en ljus ekonomisk framtid för kommunen. Alla i Jokkmokk tjänar på en gruva i Kallak, säger Kurt Budge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet