Vattennivåerna fortsätter att stiga i Norrbotten och på vissa vägsträckor, som här på väg 356 utanför Niemisel, är delar av vägbanan översköljd av vatten.

Se bilisterna som trotsar den översvämmade vägen

Publicerad

Räddningstjänsten i Norrbotten rustar för att motverka både gräsbränder och höga vattenflöden.

Vattennivåerna fortsätter att stiga i Norrbotten. I början av veckan utfärdade SMHI en klass 1-varning för höga flöden längs kusten i Norrbotten. Nu höjs varningen till klass 3.

– Vattenståndet stiger snabbt och nivåerna börjar närma sig de flöden vi hade 2008 då vi hade väldigt höga värden, säger Patrik Lindfors, inre befäl vid räddningstjänsten i Norrbotten.

För ungefär två veckor sedan var länet täckt av snö, men tack vare värmen börjar snömängderna försvinna då värmen förväntas hålla i sig. Därför höjs beredskapen ytterligare.

– Det jobbas för högtryck i kommuner runtom i länet för att förbereda både vattenförsörjning, elförsörjning, även vägnätet störs ju under höga flöden. Även framkomlighet för ambulans när de ska ta sig fram i länet är ju ett problem om vägarna blir översvämmade.

Fastighetsägarens ansvar

Räddningstjänsten håller på att undersöka för att se vad man har för att bekämpa eventuella översvämningar. Områden som Boden, Haparanda och Kalixtrakten är några exempel där flödena är höga just nu.

– Vi håller på att titta på vad vi har för barriärer och pumpar att sätta upp. Höga flöden faller ju tillbaka på fastighetsägarna och väghållarna i de flesta lägen.

– Räddningstjänsten har inte så mycket utrustning för att lösa en översvämning. Det vi kan bistå med är om någon sitter fast någonstans kan vi hjälpa till med transporter och liknande.

Varnar för gräsbränder

Räddningstjänsten varnar även för gräsbränder nu när backen börjar bli torr och många vill elda gräs.

– Man vara försiktig om man ska elda gräs. Allt gräs som torkar upp nu är ju väldigt brännbart och då ska man vara försiktig så man har kontroll så att det inte kan sprida sig till byggnader och annat.

– Det är viktigt att man tagit fram plåtkannor och plåtkrattor så att man kan begränsa branden, man ska vara förberedd med både utrustning och gärna folk som har erfarenhet, säger Lindfors.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårfloden 2018

Mer i ämnet